Syrop z Mniszka Lekarskiego
- Syrop z Mniszka Lekarskiego to cudowny i pyszny lek z rosnących dziko roślin, szczególnie lubiany przez dzieci – nie zwlekaj i pokochaj ten smak tak jak my!
Mniszek Lekarski lub dmuchawiec, jest jedną z najwcześniejszych zielenin, które zbiera się na sałatkę. We Francji mniszek jest ulubionym przysmakiem, niezwykle cenionym i zbieranym powszechnie, jako że oczyszcza krew i jest krwiotwórczy, bogaty w witaminy i sole.
Ciekawostka: Sałatka z młodziutkich listków mniszka uważana jest (głównie we Francji i Italii) za doskonały afrodyzjak.
U nas na ogół nikt na niego nie zwraca uwagi. Zbiera się go bardzo wczesną wiosną, gdy tworzy rozety z samych liści, które nieraz, z powodu przymrozków wiosennych, są jeszcze czerwonawe.
Mniszek należy do grupy ziół mniej znanych i popularnych w starożytności, chociaż prawdopodobnie do niego odnoszą się niektóre wzmianki w pracach starożytnych medyków. Na pewno piszą o mniszku arabscy lekarze wczesnego średniowiecza. Do aptek trafił w XIII i XIV wieku, opisany jest też w XIII-wiecznej śląskiej księdze zielarskiej.
Syrop z Mniszka Lekarskiego to lek bardzo ceniony w medycynie ludowej ze względu na działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Można z powodzeniem stosować go w leczeniu kaszlu i zapaleniu gardła, ale też jest naturalnym panaceum na infekcje skórne i dolegliwości żołądkowe. Jego składnikiem są też garbniki, które wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze i flawonoidy mające właściwości antyoksydacyjne.
Ta pospolita roślina jest istną bombą witaminową, bogatą w minerały. Dostarcza organizmowi spore dawki witaminy C, A i D, a także witaminy z grupy B – które mają bardzo dobry wpływ na układ nerwowy. Jest bogactwem minerałów, takich jak magnez, krzem, potas i żelazo, które mają dobry wpływ na układ odpornościowy i pokarmowy organizmu. Ponadto ma działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwskurczowe oraz przeciwmiażdżycowe.
Syrop z Mniszka, jest też bogaty w asparaginę, czyli aminokwas, który ma działanie poprawiające sprawność umysłu, pomaga na problemy z koncentracją i rozkojarzenie.
Należy jednak wspomnieć, że stosowanie syropu odradzane jest chorym na cukrzycę (ze względu na dużą zawartość cukru) oraz osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i nadkwasotą.
Zastosowanie w kuchni? Syrop z Mniszka można dodać do herbaty, zrobić z jego dodatkiem lemoniadę czy spożywać na kromce chleba. Równie świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników, placuszków, można go stosować jako zamiennik cukru czy miodu i posłodzić nim np. owsiankę.
Miodek z mniszka lekarskiego jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy – dodaj butelkę do koszyka i ciesz się jego niezwykłymi wartościami odżywczymi!
Pełna nazwa środka spożywczego: Syrop z Mniszka Lekarskiego z Podhala
Produkt pasteryzowany
Masa netto: 500ml
Składniki:50% – wyciąg z kwiatu Mniszka Lekarskiego, 50% – cukier
Data ważności: Na każdym wysłanym produkcie znajduje się etykieta z datą ważności (data ważności jest numerem partii).
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent i Dystrybutor: Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 1162 kJ / 278 kcal, tłuszcz 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g, węglowodany 68 g, w tym cukry 62 g, białko 0,6 g, sól 0 g
Waga produktów
Podana przy danym produkcie waga jest orientacyjna. Cena dotyczy sztuki produktu – produkt może być w rzeczywistości lżejszy lub cięższy (+/- 10%).
Z czego wynika różnica? Nasze wędliny nie powstają w fabryce a według tradycyjnych metod. Wędzenie, suszenie – te wszystkie procesy sprawiają, że końcowo każde mięso, kielbasa, szynka czy boczek w danej partii są nieco inne – prosto z natury.
Wygląd produktów
Przedstawione na zdjęciach produkty stanowią jedynie propozycję podania. Naturalne metody wyrobu sprawiają także, że każdy Produkt różni się wyglądem – przedstawione na zdjęciach produkty mają charakter orientacyjny.