Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem

Prawdziwy Oscypek 70% z Certyfikatem

Rozmiar
99,00 zł
brutto / szt.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy

Kulinarnym symbolem Zakopanego zdecydowanie jest Oscypek! Ser o wyjątkowym aromacie i kruchości z apetyczną, twardą skórką, którą uzyskuje się w trakcie wędzenia naturalnym dymem. Czy próbowałeś go już kiedyś? A może należysz do osób, które myślały, że jadły oscypka w Zakopanem a tymczasem były to po prostu sery góralskie?

Oscypek jest tylko jeden – zobacz czym się różni od innych serów.

Nazwa “Oscypek” jest chroniona certyfikatem nazwy pochodzenia a więc ser musi spełnić wiele warunków by móc nosić tę nazwę.

Po pierwsze, jest to ser, który powstaje na Bacówce według tradycyjnej, ściśle określonej metody i tylko nieliczni Bacowie posiadają certyfikat, który pozwala im wytwarzać Oscypki.

Po drugie, Oscypek to ser, który ma w swoim składzie minimum 60% mleka owczego, pozostałe mleko jest krowie. Górale mówią, że im więcej mleka owczego tym Oscypek jest smaczniejszy – u nas znajdziesz Oscypka 70% mleka owczego i 100% mleka owczego. Mleko do produkcji Oscypka musi być świeże, dlatego Oscypki powstają tylko w okresie od początku maja do połowy października gdy owce są wypasane na halach w Tatrach.

Po podgrzaniu mleka, z powstałego sera, Baca “pucy” Oscypki za pomocą tzw. Oscypiorki, która pomaga nadać kształt i wytłoczyć charakterystyczny dla Oscypka wzór. Jest to ciężka, ręczna praca, która wymaga dużej siły rąk i precyzji, ponieważ Oscypki mają także ściśle określony kształt, wzór i wagę.

Ostatnim etapem produkcji Oscypka jest oczywiście wędzenie, które nadaje mu wyjątkowego smaku i kruchości.

Skład
Pełna nazwa środka spożywczego
oscypek – ser owczo-krowi podpuszczkowy wędzony
Masa netto
600 g
Wykaz składników
mleko owcze 70%, mleko krowie 30%, sól, podpuszczka
Data ważności
2 tygodnie od daty wysyłki
Warunki przechowywania
Przechowywać w warunkach chłodniczych temperaturze: 2 - 8 st. C.
Producent i Dystrybutor
Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g sera
wartość energetyczna 1301kJ/313kcal, tłuszcz 25 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,4 g, węglowodany 1,7 g, w tym cukry 0,2 g, białko 20,4 g, sól 1,03 g.
Opakowanie
Opakowanie
Produkt zamknięty w opakowanie próżniowe.
Certyfikat
Certyfikat
Prawdziwy Oscypek może powstać tylko na Bacówce u Bacy, który posiada specjalny certyfikat - Zobacz certyfikat
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
pixel