Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem
Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem

Prawdziwy Oscypek 100% z Certyfikatem

Rozmiar
110,00 zł
brutto / szt.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy

Oscypek to prawdziwy symbol Podhala! Wyjątkowy aromat, kruchość, twarda skórka… I choć często mianem Oscypka, nieświadomie nazywamy inne sery podhalańskie, warto wiedzieć, że Oscypek jest tylko jeden a żaden inny ser nie może być nazywany oscypkiem. Być może nawet nie raz jadłeś w górach sery, ale nigdy nie próbowałeś oscypka?

By móc nosić miano Oscypka, ser musi spełnić wiele warunków, gdyż nazwa oscypka jest chroniona certyfikatem nazwy pochodzenia.

Po pierwsze, Oscypek musi mieć w swoim składzie min. 60% mleka owczego (reszta to mleko krowie). Mówi się, że im więcej mleka owczego tym Oscypek jest lepszy. U nas kupisz Oscypka 100% wykonanego z mleka owczego, czyli prawdziwy rarytas dla koneSERÓW ;).

By wyprodukować Oscypka, mleko musi być świeże, dlatego są one dostępne tylko w okresie gdy owca wypasane są na halach w Tatrach, czyli mniej więcej od początku maja do połowy października.

Ponadto, Oscypkiem jest tylko ser, który powstaje według tradycyjnych metod na bacówkach. I mogą go wyrabiać tylko Bacowie, którzy posiadają certyfikat.

Naturalne, owcze mleko poddawane jest obróbce termicznej a z powstałego sera formuje się właśnie oscypki za pomocą specjalnej, drewnianej formy. Forma ta nosi nazwę “oscypiorki”. Forma zostawia w serze charakterystyczny wzór – jest to praca ręczna, która wymaga dużej siły i precyzji. Tym bardziej, że Oscypek musi spełnić także wymogi dotyczące kształtu, wzoru i odpowiedniej wagi.

Kiedy sery są gotowe należy je jeszcze uwędzić naturalnym dymem – zyskują wtedy swój wyjątkowy smak i aromat…

Warto pamiętać, że prawdziwy Oscypek to wyjątkowy rarytas – a takich w 100% owczych powstaje co roku zaledwie kilka tysięcy i to na specjalne zamówienie.

Skład
Pełna nazwa środka spożywczego
ser podpuszczkowy wędzony
Masa netto
600 g
Wykaz składników
mleko owcze, sól, podpuszczka
Data ważności
2 tygodnie od daty wysyłki
Warunki przechowywania
Przechowywać w warunkach chłodniczych temperaturze: 2 - 8 st. C.
Producent i Dystrybutor
Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g sera
wartość energetyczna 1558kJ/372 kcal, białko 30,1 g, tłuszcz 26,9 g, węglowodany 2,3 g, błonnik 0 g.
Opakowanie
Opakowanie
Produkt zamknięty w opakowanie próżniowe.
Certyfikat
Certyfikat
Prawdziwy Oscypek może powstać tylko na Bacówce u Bacy, który posiada specjalny certyfikat - Zobacz certyfikat
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
pixel