Konfitura z płatków róży z Podhala
- Otwórzcie słoiczek naszej konfitury z płatków róż, zbieranych ręcznie na Podhalu – Zatrzymajcie się na chwilę, by zachwycić się jej zapachem!
Róże już od starożytności były uznawane za „lekarstwo na wszystko”.
W starożytnej Grecji kwiat róży był jednym z atrybutów Afrodyty – bogini miłości. Rzymianie, jako ludzie cechujący się ogromną dbałością o wygląd zewnętrzny stosowali całą gamę różanych produktów. Począwszy od płatków róży, które umieszczano w poduszkach (by uspokajały i ułatwiały zasypianie). Po te, którymi posypywano posadzki oraz dodawano do kąpieli, aż po szereg przysmaków z różami w roli głównej (np. smażone płatki róż w cukrze czy miód różany).
Róża Fałdzistolistna zwana także pomarszczoną (łac. Rosa rugosa) jest rośliną o pięknych pięciopłatkowych, najczęściej różowoczerwonych kwiatach. Charakteryzuje się intensywnym, przyjemnym zapachem. Jej owoce są żywoczerwone, duże i mięsiste, a pędy pokryte kolcami i owłosione.
Właściwości zdrowotne – Owoce róży Fałdzistolistnej zawierają sto razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto są skarbnicą witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają też kwas foliowy (przetwory z dzikiej róży polecane są kobietom w ciąży), karotenoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, cukry, flawonoidy, garbniki i pektyny. Sama Róża jak i przetwory z niej, działają wspomagająco przy nadciśnieniu, przy chorobach serca i wątroby.
Substancje zawarte w różach mają działanie przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, przeciwlękowe, przeciwdemencyjne, rozluźniające, przeciwcukrzycowe, antybakteryjne, odmładzające, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Róża pozytywnie oddziałuje na odporność.
Zastosowanie w kuchni? Nasza konfitura z płatków róż jest dość płynna, idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowej. Można też zrobić lemoniadę różaną, która da nam orzeźwienie podczas upałów. Sprawdzi się jako dodatek do musli, granoli czy płatków owsianych, a także do lodów i koktajli. Konfitury z róży są piękną dekoracją tortów, ale świetnie smakują również z białym serem.
Płatki róży są nie tylko przepyszne, ale też bardzo zdrowe – to właśnie z nich powstała pyszna konfitura, którą od dzisiaj znajdziecie w naszej ofercie.
Dodaj słoiczek do koszyka i ciesz się smakiem natury!
Pełna nazwa środka spożywczego: Płatki Róży ucierane z Podhala
Produkt pasteryzowany
Masa netto: 200g
Składniki: 25% – Płatki Róży Fałdzistolistnej, 5% – sok z cytryny, 70% – cukier
Data ważności: Na każdym wysłanym produkcie znajduje się etykieta z datą ważności (data ważności jest numerem partii).
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent i Dystrybutor: Wyprodukowano w Polsce dla TRADYCYJNIE Sp. z o.o., ul. Królowej Jadwigi 17, 34-400 Nowy Targ
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 1162 kJ / 278 kcal, tłuszcz 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g, węglowodany 68 g, w tym cukry 62 g, białko 0,6 g, sól 0 g
Waga produktów
Podana przy danym produkcie waga jest orientacyjna. Cena dotyczy sztuki produktu – produkt może być w rzeczywistości lżejszy lub cięższy (+/- 10%).
Z czego wynika różnica? Nasze wędliny nie powstają w fabryce a według tradycyjnych metod. Wędzenie, suszenie – te wszystkie procesy sprawiają, że końcowo każde mięso, kielbasa, szynka czy boczek w danej partii są nieco inne – prosto z natury.
Wygląd produktów
Przedstawione na zdjęciach produkty stanowią jedynie propozycję podania. Naturalne metody wyrobu sprawiają także, że każdy Produkt różni się wyglądem – przedstawione na zdjęciach produkty mają charakter orientacyjny.